Kép 1

Sikeresen leszállt a gépünk, ahol számos extra meglepetésben volt részünk. Először is a reptéren egy szép falitáblát készítettek, amelyen tájékoztatják a tisztelt utasokat, hogy ha bizonyos országból érkeztek, akkor az egészségügyi asztalnál jelentkezzenek, kitöltött egészségügyi adatlappal. Aztán mostanra a tábla dugig tele lett országnevekkel, még Magyarország is rajta volt, igaz csak legalól és két másik országgal közösen egy lapon. Ezért aztán kivétel nélkül mindenkit egy maszkos ember "megvizsgált", ami abból állt hogy egy kézifegyver nagyságú "pisztollyal" homlokon lőtt, amíg nem pittyent a készülék. Persze ez egy digitális hőmérő volt, de látványra egy kicsit bizarr.

Aztán viszonylag gyorsan sikerült a papírokat kitölteni, leadni és kijönni a reptérről, ahol már vártak a szálloda emberei. Az utunk a reptérről befelé izgalmas volt, mivel most az esős évszak miatt? az utak tönkrementek. Így a nagy sárban a kátyúk, gödrök, útbeomlások, egyéb tereptárgyak kerülgetése az úton az ázsiai forgalommal együtt nagyon nagy feladatot jelentett a 20 éves kis Daihatsunak. Többször felakadt az alja például, hihetetlen szmog volt -A budapesti szmog, az erdei levegő madárcsicsergéssel ehhez képest- de végül sikeresen megérkeztünk a Vajra Hotelbe.

Itt az ár kialkudása, (50% kedvezménnyel indítottak) majd a szoba elfoglalása volt a feladat. Zuhanyzás, átöltözés, majd egy klassz vacsi a szálloda tetején lévő panoráma teraszon, mivel addigra az eső is elállt. Egyik oldalon a domb tetején lévő kivilágított Swajambunath sztupa, a másikon a sötét város, csak az ablakokból kiszűrődő fények világítottak. Beájultunk az ágyba, és reggelig mélyen aludtunk. Miklós horkolt, állítólag én is, így egál.

Reggel jött Markus a túravezetőnk, aki begyűjtötte az útleveleket, és a kínai vízumra dollárt szeretett volna. Nekem csak euróm volt, mivel azt írták előtte, hogy a régióban a dollárt és az eurót mindenhol elfogadják. De a kínai vízumot, repülőjegyet csak dollárban fogadja el a kínai kormány. Estig, a közös vacsoráig kaptam haladékot, ami vasárnap lévén nem volt egyszerű feladat. Szerencsére a szálloda egyik vezetőjét ismertem, és ő délutánra beszerezte a dollárt. Megreggeliztünk, addigra csillapodott az eső, és felmentünk a Swajambunath sztupát 3x megkerülni. Most a 100% páratartalomban, a szitáló esőben, sárban, a tócsákat kerülgetve ez nem volt könnyű feladat. Ez a megkerülés a domb megkerülését jelenti -aminek a tetején a jelenlegi sztupa áll-, mivel az igazi sztupa a domb belsejében található, kristályból van, és még az előző kalpa idejében keletkezett. Aztán amikor rosszabb idők jöttek a buddhizmusra, befedték és később ennek a tetejébe épült az újabb sztupa, ami már szintén legalább ezerötszáz éves. Ezt csak a tibetiek tudják, a hinduk nem, akik szintén magukénak érzik a helyet mostanra. Szerintük Buddha Shiva 7. reinkarnációja, ezért ők a domb tetején örömködnek, vagyis zenélnek, kifestenek, hangoskodnak, árulnak. Ez 2001-ben még nem így volt, mostanra alakult ki a túristák legnagyobb bánatára. A buddhisták alól, a hinduk felül. Szóval bőrig áztunk, de szerencsére a szél nem fújt. Utána bementünk volna Sherb Gyalcen Rinpocse kolostorába, de az le volt lakatolva, mert a láma Hong-Kongban tanított. Aztán meditáltunk Löpon Csecsu Rinpocse sztupája mellett, ez igazán különleges élmény volt. Ebéd, megszáradás, majd csendes pihenő a szobában. Taxival mentünk le a belvárosba. A taxis nagyon kedélyes ember volt, viszont az éttermet még a névjegykártya hátoldalán lévő térkép alapján sem találta meg. Végül én láttam meg az éttermet. Fizetéskor ideadta a névjegyét, hogy legközelebb is őt hívjuk. Ezen öt percig röhögtünk Miklóssal, hogy a taxis aki a címet nem találja meg, miből gondolja hogy ismét őt hívjuk? Amíg a fickó a bolti eladókat kérdezte az étteremről, addig kielemeztük, hogy a csoport 6 nőből és 4 férfiból áll. Van egy amerikai, három német, egy olasz házaspár, egy nepáli-svájci házaspár meg mi. Mindketten arra tippeltünk, hogy a legcsinosabb az olasz hölgy lehet. Meglepetésünkre a babérkoszorút az igazi afrikai szépség vitte el, az USAból. Holnap az előzetes rémhírekkel, időjárási és úti előrejelzésekkel.

folytatom...

A bejegyzés trackback címe:

https://atutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr321242918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gkotany 2009.07.14. 21:04:41

Hajrá! Jó a szöveg! Szinte érzem a szmogot! Ezek szerint 10-en mentek + vezető+ személyzet?

Várjuk a folytatást.